0. A Bolond

A Bolond vakon sétál végzete elébe, mit sem törődve az útján felbukkanó intő jelekkel.

Dióhéjban: Elkerülhetetlen hibák, a saját (sokszor szándékos) nemtörődömségünk miatt. Abszolút könnyelműség.

Általános értelmezés:
Ne becsüljük le a Bolondot! Nevetséges figurának látszik, de fontos leckét tanít nekünk.

A kártya egyértelműen a szélsőséges könnyelműség témájára utal. A Remetéhez (9. Adu) hasonlóan a Bolond is egy vándor, azonban nem támaszkodik sem a saját eszére, sem külső segítségre, hogy megvilágítsa az utat maga előtt – szándékosan nem néz abba az irányba, amerre megy.

A lap képvilágának bizonyos elemeit már láttuk a 10. Adu (a Szerencsekerék) ábráján: a Kerékről a szakadékba zuhanó alakhoz hasonlóan a Bolond is a sziklaszirt szélén egyensúlyoz, azonban míg a Szerencsekeréknél a vak és nemtörődöm Sors okozza a katasztrófát, addig a Bolondot a saját vakmerősége és könnyelműsége sodorja bajba.

A lap hétköznapi jelentése a következő: olyan személyről van szó, akinek végig kell járnia egy bizonyos utat, függetlenül attól, hogy odafigyel-e az intő jelekre vagy sem. A nem törődömség azonban elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy vakon belesétálunk egy igazán ostoba csapdába.

Személyes fejlődésünket illetően a Bolond azt üzeni nekünk, hogy nem értjük a lényeget, s ezért nagy veszélynek tesszük ki magunkat, s nem vagyunk hajlandóak szembenézni az igazsággal, amely a lábunk előtt hever.

A tarot-ban kétféle értelmet tulajdoníthatunk a Bolondnak: ha ez a lap a Nagy Arkánum elején jelenik meg, akkor arra utal, hogy azért vagyunk bolondok, mert a spirituális világossághoz vezető utunk még csak most kezdődik. Mivel annak a tudásnak, amelyet eljövendő tapasztalataik hoznak meg, még nem vagyunk a birtokában, csak vakon tapogatózhatunk utunkon, anélkül, hogy észrevennénk a figyelmeztető jeleket, sőt anélkül, hogy magát az életet értenénk. Ha nem nézünk a lábunk elé (azaz egy beavatott hatalmával vagyunk felruházva, anélkül, hogy átlátnánk ennek következményeit), könnyen lehet, hogy avégső katasztrófa felé tartunk.

Azonban ha ez a lap a Nagy Arkanum végén bukkan fel, akkor a Bolond talán nem is olyan bolond, mint amilyennek látszik. Lehet, hogy a vakhitet jelképezi, az ugrást a semmibe, amelyet a megvilágosodás utolsó lépcsőjén kell megtennünk, legyen bármilyen ijesztő is. Egy külső megfigyelő talán úgy véli, hogy a Bolond vakon sétál végzete elé; azonban ez a végzet olyan átalakulás is lehet, amely túlmutat ismert világunk határain, így még a legtapasztaltabb útkeresők számára is rejtve marad.

Nos, döntsük el mi, hogy a Bolond egyszerűen túl együgyű ahhoz, hogy tudja, merre tart, így a teljes bukás jut neki osztályrészül, vagy olyan mély a hite, hogy tudatosan készül az utolsó nagy ugrásra, anélkül azonban, hogy arról faggatózna, hol fog kikötni. Mindkét esetben vakon veti magát végzete karjába. A 0. Adu azt a kérdést szegezi nekünk, hogy mi vajon képesek lennénk minderre?

A kártya jelentése a kirakásban:
Elsődleges jelentés (pozitív): könnyelműség, meggondolatlanság, extravagancia, a fegyelem hiánya, delírium, mámor.

Fordított jelentés (negatív): gondatlanság, hanyagság, apátia; habozás, instabilitás.

Ha ez a lap egy helyzetre vonatkozik, akkor arra figyelmeztet, hogy vagyunk annyira bolondok, hogy belebonyolódjunk ebbe a helyzetbe, s energiát pazaroljunk rá. Ha egy konkrét személyre utal, akkor ez az illető mentálisan zavart, vagy olyan cselekedetre készül, amelynek nem sok értelme van.

Ha a kártya ránk (vagy a kérdezőre) mutat, akkor aról van szó, hogy szembe kell néznünk egy életünk s jövőnk szempontjából nagy horderejű döntéssel. A kitaposott ösvényen maradvavalószínűleg katasztrofális következményekkel kell számolnunk. De ha oda figyelünk az intő jelekre, még van módunk elkerülni a kudarcot.

Amikor ez a kártya felbukkan, arra figyelmeztet, hogy nézzünk a lábunk elé, használjuk a fejünket és ne legyünk szándékosan idióták.

[Figyelem: legtöbbször a kérdező, akinél előjön ez a lap, valahol mélyen jól tudja magáról, hogy bolond, de nem hajlandó magának sem beismerni.]

Leirás:
A képen egy férfit látunk, amint egy sziklaszirt szélén sétál, de nem figyeli, hová lép. Talán az eget kémleli, vagy a válla mögött sandít hátrafelé, s bár következő lépésével a mélybe zuhanhat, neki erről fogalma sincs.

Néhány pakliban a Bolond tarka maskarát és csörgősipkát visel, mint egy udvari bolond, míg más kártyacsomagokban egyszerű, néha kopottas vándorgúnyában ábrázolják. Sokszor botot visz a vállán, melynek végén batyu fityeg, míg másik kezében vándorbotot tart (ahogy a Remete is). Sok pakliban egy hátsó lábain ágaskodó kiskutya is feltűnik a képen, amint ugatja a férfit, vagy egyenesen a nadrágszárába kapaszkodik, hogy visszahúzza őt. Mintha a kis állat a leselkedő veszélyre akarná figyelmeztetni a Bolondot. A férfi azonban annyira elmerül a gondolataiban, hogy oda sem hederít a kutyára.

Meg kell jegyeznünk, hogy nem könnyű eldönteni, a képen látható férfi tényleg őrült, s halvány sejtelme sincs arról, merre tart, vagy nagyon is tudatában van a veszélynek, csak egyszerűen nem ismeri a félelmet. Azonban a lényegen ez nem változtat: egy radikális lépés megtételére készül.

Ne feledjük: a Bolond nemtörődömsége átgondolt. Csak úgy lehet a tarot ösvényére lépni, ha végrehajtjuk a hit ugrását a semmibe. Hogy mi vár ránk a túloldalon? Azt senki sem tudja.