14. A Mérték/ Kiegyenlítődés

A Kiegyenlítődés az egyik legfontosabb, s talán legnehezebb leckét tanítja meg nekünk: a türelem fontosságát.

Dióhéjban: Türelem, önkontroll, hajlandóság a megértésre.

Általános értelmezés:
A kártya az egyik legfontosabb és talán az egyik legnehezebb leckét tanítja meg nekünk: a türelmet. Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor látszólag semmi sem történik – holtponthoz érkeztünk, minden stagnál, és nem tehetünk semmit ez ellen.

Azonban szó sincs arról, hogy valaki vagy valami szándékosan feltartana minket. Ez a várakozás ideje, amikor a felszín ugyan mozdulatlan, de a mély nyugtalan. Gondolkodjunk el ezen egy nagyon hétköznapi példán keresztül: tésztát gyúrunk, majd berakjuk a sütőbe, és most már csak várnunk kell, míg a sütemény megsül. Lenne értelem annak, ha idegesen fel-alá járkálnánk, és halálra izgulnánk közben? Adva van egy bizonyos mennyiségű idő, amelyet muszáj kivárni, amíg a sütemény megsül. A lényeg tehát a következő: amíg mi várakozunk, végbemegy egy bizonyos folyamat, ebben az esetben elkészül a művünk. Eddigi erőfeszítéseink, mozgásba hozott vállakozásaink hamarosan gyümölcsöt hoznak. Egyszerűen csak türelmesnek kell lennünk.

A Kiegyenlítődés arra is megtanít, hogyan használjuk ki értelmesen azt az időt, amelyet várakozással kell töltenünk. Tekintsük át eddigi tetteinket, tervezzük meg, hogy mit kell még elvégeznünk, értsük meg saját szükségleteinket és motivációinkat, s közben hagyjuk, hogy a tanulás megértéssé váljon.

Azonban a legfontosabb, hogy ez alatt az idő alatt rákényszerítsük magunkat a türelemre. Sajnos a hétköznapi életben hozzászoktunk, hogy állandóan tennünk kell valamit. Ám abba is bele kell nyugodnunk, hogy léteznek olyan időszakok, amikor egyszerűen semmit – legalábbis semmi többet – nem kell tennünk.

A kártya jelentése a kirakásban:
Elsődleges jelentés (pozitív): türelem, alkalmazkodás, mértékletesség, takarékosság, elmélkedés, diplomatikusság, pártatlanság. Megfelelő üzletmenet, takarékosság, szervezőképesség.

Fordított jelentés (negatív): az egység és a harmónia hiánya. Ellentétes érdekek: szerencsétlen társulások és szövetségek (például rangon aluli házasság vagy méltatlan partner); idegeskedés, türelmetlenség.

Habár úgy tűnhet, hogy megrekedtünk egy ponton, a dolgok azért mennek tovább a maguk útján, s a megfelelő időben célba is érnek. Ne erőltessük a folyamatot; jelen pillanatban semmit sem tehetünk. Ha a kártya ránk (vagy a kérdezőre) utal, s mi alig várjióuk, hogy eredményeket lássunk, akkor az üzete az, hogy legyünk türelmesek. A legjobb megoldás számunkra: dőljünk hátra és várjuk ki, mit hoz a holnap. Jelen helyzetben ez az egyetlen lehetséges választás.

Leirás:
A képen egy szárnyas angyalt látunk valamilyen folyóvíz mellett. Néhány pakliban a figura egyik lábával a vízben áll, míg a másikat a parton nyugtatja. Az angyal lehet férfi vagy nő, bár néha ezt lehetetlen megállapítani – de egyébként sincs jelentősége. Néhány pakliban glóriát és/vagy koronát visel, vagy egy szimbolikus jelentésű korongot a homlokán. Az angyal két kupát vagy korsót tart, mindkét kezében egyet-egyet, és valamilyen folyadékot, talán vizet tölt egyikből a másikba. A háttérben vidéki táj, a távolban hegyek rajzolódnak ki, s néhány pakliban az angyal lábánál lévő folyóvíz a hegyekből zúdul alá. Néha a hegyek felett egy halvány koronát is láthatunk.

Az angyal, mint a lap főalakja azt jelképezi, hogy mindannyian képesek vagyunk az angyalokkal egy szintre emelkedni, ha követjük a Kiegyenlítődés által mutatott utat.