21. A Világ

A Világ jelképezi belső természetünk és a bennünket körülvevő erők megértését és az azok feletti abszolút hatalmat.

Dióhéjban: Tökéletesítés, megvalósítás. Elértük a célunkat, atnulmányaink és fejlődésünk (ezen a területen) a végére ért.

Általános értelmezés:
Ez a Nagy Arkánum utolsó számozott kártyája. Ezek szerint végre sikerült végigverekedni magunkat az úton. Átalakulásunk (lásd az előző lapot, az Ítéletet) befejeződött, elértük a test (anyag), az elme (intelligencia), a lélek (öntudat) és a szellem ( tudatalatti) tökéletes szintézisét.

A Világ jelképezi belső természetünk és a külső erők feletti abszolút uralmat – de nemcsak uraljuk, egyszerre át is látjuk ezeket az erőket. Végre tudjuk, hogy univerzumunkban mi jó és helyes, s felfogjuk annak értelmes rendjét. Szóval nyugodtan hagyatkozhatunk ítélőképeségünkre, hogy megmondja, mi a teendő a jelenlegi körülmények között. Mostanra váltunk teljes jogú beavatottá.

A Világ lapja a Torony ellentéte. A 16. Adunál a pusztítás a hatalommal való visszaélés következménye volt. A bukott adeptus olyan erőt tulajdonított magának, amellyel a valóságban nem rendelkezett, s olyan célokat hajszolt, amelyekhez nem volt joga.

Most azonban nagyobb célokat tűzhetünk ki magunk elé, mint amelyekről fejlődésünk korábbi fázisaiban valaha is álmodtunk.

A pusztulástól már nem kell félnünk, mert nincs többé lehetőségünk tévedni. Minden, amit teszünk, helyes. Joggal tarunk igényt bármire, ami a miénk. Tudjuk már, hogy kik vagyunk, és hogy miért vagyunk itt. Végre ráébredtünk létezésünk valódi okára, s ez a tudás személyes értékünket hivatott bizonyítani, mint egyfajta díj erőfeszítéseinkért cserébe.

A kártya jelentése a kirakásban:
Elsődleges jelentés (pozitív): befejezés, tökéletesítés, szintézis, végső változás; őszinteség és igazság, biztos siker, harmónia, megvalósítás; beavatás, a ciklus vége; elismerés, jutalom, tetszésnyilvánítás.

Fordított jelentés (negatív): tagadás; célok feláldozása, szeretet megszűnése; menekülés, stagnálás, tehetetlenség. A rossz cselekedetek büntetése.

Megtanultuk jelenlegi inkarnációnk spirituális leckéjét (vagy levontuk a megfelelő tanulságot valamely hétköznapi helyzetben). Azzá váltunk, amivé lennünk kellett, mindent tudunk, amit tudnunk rendeltetett, s elértük azt, ami ki volt jelölve számunkra. Most már továbbléphetünk, tudván, hogy feladatunkat tökéletesen végrehajtottuk.

Ha a kártya ránk (vagy a kérdezőre) vonatkozik, akkor elmondhatjuk, hogy törekvéseink maximálisan sikerrel végződtek, s elkerültük azokat az akadályokat, amelyek a kisebb volumenű eredmények oly gyakori velejárói. Minden tettünk, minden történés azt bizonyítja, hogy az adott területen pompásan megálltuk a helyünket.

Azonban egy dologra érdemes vigyázni: ezen a szinten nincs lehetőség vagy szükség további fejlődésre. De ekkora tudást nem is vesztegethetünk el; ha csak ülünk a babérjainkon, s nem keresünk újabb kihívásokat, az stagnáláshoz vezet. Tehát ahogy már szó volt róla: megtettük a dolgunkat, így ideje továbbindulni.

Leirás:
Szinte minden kártyacsomagban a Világ központi figurája egy meztelen fiatal nő, aki hosszú sálba burkolózik. Körülötte levelekből és virágokból font koszorú látható. A nő keze sokféle helyzetben lehet, de egyes csomagokban a Mágushoz hasonlóanegyik kezét felemeli, míg a másikkal lefelé mutat.

A kártya négy sarkában négy figura helyezkedik el, balra fenn egy szárnyas ember vagy angyal, jobbra fenn egy sólyom vagy sas, balra lent egy bika, jobbra lent pedig egy oroszlán feje vagy teljes alakja látható a szárnyakkal. Vegyük észre, hogy ez a négy figura a Szerencsekerék lapján (10. Adu) is felbukkan.