4. Az Uralkodó

A Császár sajátos világi bölcsességet testesít meg: nem elég akarni és hirdetni a békét, néha hajlandónak – és képesnek – kell lenni arra is, hogy megvédjük.

Dióhéjban: Az Apa. Világi hatalom. Azok védelme, akikért felelősséggel tartozunk.

Általános értelmezés:
A Császár szintén bölcs tanító. Ebben az esetben arra tanít bennünket, hogy miként és milyen célra használjuk a profán hatalmat. Léteznek a világban olyan erők, amelyektől semennyi jó szándék sem védhet meg – ilyenkor kénytelenek vagyunk kardot ragadni. A Császár megmutatja, hogy a lelkiismeretünkkel nem köthetünk kompromisszumot. Ami érdemes arra, hogy birtokoljuk, azért szükség esetén érdemes harcolni is. Mint az otthon férfi védelmezője, a Császár uralkodó és pátriárka, világának hűséges őrzője. Egy sajátos világi bölcsességet testesít meg: megérti, hogy a békét és biztonságot nem elég akarni vagy akár tanítani, néha hajlandónak – és képesnek – kell lenni megvédeni is.

Elsődleges jelentés (pozitív): hatalom, tehetség, világi hatalom, stabilitás, bölcsesség, ambíció, átgondolt cselekedet. Vezetés, a bölcs kormányzás képessége; könyörületesség; védelem, segítség, elért célok.

Fordított jelentés (negatív): éretlenség és zűrzavar; a hatalom elvesztése. Meggyűlik a bajunk az ellenségekkel; képtelenek vagyunk céljaink elérésére, energiáink szétforgácsolódnak.

Míg a Császárnő arra tanítja az embereket, hogy működjenek együtt, addig a Császár megóvja otthonának biztonságát a külső támadásokkal szemben. Ha a kártya ránk (vagy a kérdezőre) utal, akkor képesek vagyunk megvédeni az általunk értékesnek tartott embereket és dolgokat, sőt akár meg is halunk értük. Azonban fontos, hogy mindig meggyőződjünk arról, hogy amit védelmezünk, azért valóban érdemes áldozatot hozni.

Leirás:
Érett férfi alak (általában sűrű szakállal), aki vagy a trónján ül, vagy annak támaszkodik. Köpönyege alól kilátszika páncélja; kezében jogar, fején császári korona. Néhány pakliban trónja mellett vagy annak lábáná címerpajzs hever. Ha trónusa a szabadban van, néha a távolban hegyek látszanak. A kártya alapjelentése a védelem – a Császár hajlandó küzdeni is a Császárnő által oly fontosnak tartott otthon harmóniájáért. A Császár az otthon férfi védelmezője, az apa, aki óvja és irányítja a gondjaira bízottakat.