A Nagy Arkánum további titkai

A spirituális fejlődés fontos, de a hétköznapi világban is meg kell állnunk a helyünket. Ahogy mostanra már valószínűleg rájöttünk, a Nagy Arkánum segítségét nemcsak spirituális fejlődésünk során, hanem konkrét problémák megoldására is igénybe vehetjük. Először is válasszunk ki a helyzethez illő lapot. A rajta látható ábrát egy maghatározott módszerrel felhasználhatjuk arra, hogy végrehajtsuk a szükséges változtatásunkat viselkedésünkben vagy személyiségünkben, s így szembenézhessünk a gondjainkkal, hogy végül nagyobb hatásfokkal működhessünk mindennapjaink során.

A tarot egyébként meditációhoz is kiváló, most azonban a Nagy Arkánumot meghatározott cél eléréséhez hívjuk segítségül. Vegyünk egy példát: az Erő (11. Adu) a kitartást és ellenségeink legyűrését jelképezi. De ezt a jelentést nemcsak a külső, hanem a belső ellenségekre is vonatkoztathatjuk: használjuk ezt a lapot arra, hogy legyőzzük káros szokásainkat, és megszabaduljunk jellemhibáinktól.

Tegyük fel, hogy valamely viselkedési mintánkon képtelenek vagyunk változtatni, bármennyit is próbáljuk. Ez lehet egy személyiségjegy, például a félénkség vagy valamilyen függőség, például a dohányzás, vagy az evési kényszer. Tegyük a következőt: végezzük el egy számunkra szimpatikus meditációs technika bevezető lépéseit, majd összpontosítsuk a figyelmünket az Erő kártya illusztrációjára. Helyezzük a saját képünket (amilyennek látni szeretnénk saját magunkat) az oroszlánnal küzdő – és azt legyőző! – alak helyére. Most képzeljük el az adott viselkedésmintát, amitől meg szeretnénk szabadulni, és helyettesítsük be vele a képen látható oroszlánt. Lássuk, ahogy akaratunkkal két vállra fektetjük a problémánkat, míg végül meg nem adja magát. Ha úgy érezzük, hogy úrrá lettünk a rossz szokásunkon, akkor a valóságban is úgy lesz.

Ha az Erő lapja nem hozza meg a kivánt eredményt, válasszunk egy másik kártyát. Minden ember és minden helyzet más és más, és a Nagy Arkanum számtalan megközelítési módot kínál. Lehet, hogy azért nem tudunk megválni valamelyik szenvedélyünktől, például a dohányzástól, mert valójában nem is akarunk, bár nagyon jól tudjuk, hogy nélküle mennyivel könyebb lenne az életünk. Ebben az esetben a rossz szokást nem fogjuk fel ellenségként, így az Erő kártyáját sem lenne célravezető használni. Most inkább arról van szó, hogy egy nagyobb jó, például az egészségünk érdekében kellene lemondanunk valamiről. Az Akasztott Ember (12. Adu) szimbolikája a nagyobb célért hozott áldozatra utal, így ez a lap illik az adott helyzethez.

Másrészt egy kártya akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha bele tudjuk magunkat képzelni a rajta található illusztrációba. Ha ez a folyamat kellemetlen érzéseket vált ki belőlünk, akkor teljesen mindegy, hogy a lap mennyire illik az adott problémához, nem fogjuk tudni használni.

Ha így történik, nyugodtan tegyük félre a kérdéses lapot, és válasszunk egy másikat, amelynek illusztrációját kevésbé érezzük fenyegetőnek, vagy jobban elnyeri a tetszésünket. Például a Világ (21. Adu) kártyáját is elővehetjük, ha le akarunk szokni egy káros szenvedélyről, vagy meg akarjuk változtatni valamelyik negatív jellemvonásunkat. Ekkor a végeredményt – azaz a sikert – vizualizáljuk, ne az ahhoz vezető utat. Sőt, a Mágus (1. Adu) helyébe is beleképzelhetjük magunkat, amint könnyedén és magabiztosan zsonglőrködünk a rossz szokásainkkal, majd akarattal eldobjuk őket.

Tehát a célunknak megfelelő kártya kiválasztása három tényező függvénye: melyik képvilágot érezzük magunkénak egy adott probléma esetén, pontosan tudjuk, hogy milyen célt akarunk elérni, valamint úgyszintén világosan átlátjuk a probléma okait és eredetét.

Ne feledjük, hiába van kezünkben a tökéletes kártya, hiába ismerjük a problémánkat kívül-belül, a kívánt eredmény nem fog egyetlen nap alatt megvalósulni. A változások énünk mélyrétegét érintik: alapvető gondolkodásmódunkon szeretnénk változtatni, azaz szó szerint azt a személyt, akik most vagyunk, egy másik lénnyé – akik lenni szeretnénk – próbáljuk átformálni. Hogy milyen gyorsan érjük el a célunkat, az minden esetben az adott probléma természetén múlik, az általunk alkalmazott meditációs technikán, hogy milyen gyakorlottak vagyunk ebben a technikában, illetve hogy mennyi idő alatt tudjuk elsajátítani. Azonban a tarot segítségével könnyebben érhetjük el a kívánt változást, amelynek hatása tartósabb lesz.

Minden egyes lépés, amellyel személyiségünket alakítjuk, könnyebb, mint az előző volt. Minél többet tudunk a tarot-ról, és ennek következtében saját magunkról is, annál valószínűbb, hogy képesek leszünk ösztönösen kiválasztani a megfelelő lapokat, s a legcélravezetőbb módon használni őket.

Addig is kisérletezzünk bátran. Mindannyiunknak jól jön egy kis segítség személyes céljaink és szükségleteink eléréséhez – sokszor még a puszta felismerésükhöz is.

A tarot-val minden más eszköznél hatékonyabban leszünk képesek irányítani, jobbá tenni, sőt ha kell, megújítani világunk legfontosabb összetevőjét – saját magunkat. Kétségkívül léteznek olyan problémák, amelyekért általunk nem befolyásolható, külső erők tehetők felelőssé. Azonban a legtöbb esetre igaz, hogy ha önmagunkon változtatunk, a környezetünkben is csodaszámba menő változások történnek majd.

A Mágus az univerzum közepén áll, ahonnan minden dolog kisugárzik. Mi vagyunk a saját univerzumunk középpontja: a gyújtópont. Igazítsunk a gyújtóponton, és minden dolog új színben fog feltűnni.