Sorrend

A kártyák sorrendje

Kártyavetéskor az Aduk egyesével és tetszőleges sorrendben bukkanhatnak elő – ilyenkor csak az számít, hogy milyen pozíciót foglalnak el a kirakásban. Azonban ha meditációra használjuk a Nagy Arkánumot, az Aduk csak egymással szorosan összekapcsolódva működnek. Minden egyes kártya a következőhöz vezet, és az előtte lévőt követi, tehát rendkívül fontos, hogy megismerjük a pontos sorrendjüket.

Sajnos azonban a sorrendet illetően a szaktekintélyek nem mindenben értenek egyet. Egyes kártyacsomagok a sor elejére helyezik a Bolondot, mások a végére, míg akad olyan is, amely az utolsó előtti helyre. (A megfelelő fejezetben látni fogjuk, hogy a sorrend nemcsak a lapok numerológiai összefüggéseit, de lehetséges mögöttes jelentésüket is módosíthatja.)

Ráadásul A. E. Waite és Paul Case felcserélték a Nagy Arkánum két kártyájának, az Erőnek és az Igazságosságnak a sorrendjét: rendszerükben ezek a kártyák a nyolcas és a tizenegyes számot viselik. Sok követőre leltek, azonban léteznek olyan modern paklik is, amelyeknél az Erő a nyolcas, az Igazságosság a tizenegyes.

Azonban elég, ha szem előtt tartjuk a következő egyszerű tanácsot: ne kergessük magunkat őrületbe a kártyák sorrendjét illetően. Ha a paklit jóslásra használjuk, a Nagy Arkánum lapjainak sorrendje úgysem számít, csak akkor válik fontossá, ha spirituális útmutatóként fogjuk fel. Azonban amikor komolyabban elkezdünk foglalkozni ezzel a rendszerrel, elméleti tudásunk és meditációs tapasztalataink gyarapodása folytán végül már mi magunk is el fogjuk tudni dönteni, hogy számunkra melyik sorrendnek van értelme.

Ha úgy érezzük, az egyik lapnak meg kell előznie a másikat, akkor nyugodtan számozzuk át ennek megfelelően őket. Azt semmi esetre se engedjük, hogy a tudományos csatározások elvegyék a kedvünket a tarot-tól.


21. Adu – A Világ:
A Rider-Waite pakliban a Bolond található ezen a helyen. Azonban a legtöbb kártyacsomag nem borítja fel a Nagy Arkanum numerológiai rendjét, és a Bolondot vagy a sorozat elejére, vagy a végére helyezi.

0. Adu – A Bolond:
A Waite-pakliban a Bolond lapja az Ítélet (20. Adu) és a Világ (21. Adu) közé került. Paul Case ezzel szemben a Bolondot a Nagy Arkánum elejére teszi, MacGregor Mathers pediga végére. Mindkét esetre úgyszintén sok példát találunk másoknál is. A Bolond talán a Nagy Arkanum legfontosabb lapja, így nekünk kell eldöntenünk, hogy hol a helye.