Útmutató

A Tarot, mint spirituális útmutató

A tarot a spirituális megvilágosodás egyik útja. Nemcsak megtanít arra, hogy miként érhetjük el a végcélt, de figyelmeztet az úton várható nehézségekre és az eltévedés lehetőségére is.

Próbáljuk elképzelni ezt az utazást, mint egy huszonkét fokos lépcsőt. Minden lépcsőfok kissé eltér az előzőtől, van köztük szélesebb, keskenyebb, durvább és simább felületű. Ráadásul minden egyes lépcsőfokon újabb akadály vár ránk, amit le kell győznünk, ha tovább akarunk haladni felfelé.

Azonban az egyes lépcsőfokok közötti átjárás nem mindig egyforma nehéz. Néha csak küszködve tudunk felmászni a következő fokra, amely meredeken magasodik előttünk, máskor viszont könnyedén pattanunk fel rá. Azonban valamiféle akadállyal, korláttal mindig szembetaláljuk magunkat és rá kell jönnünk, hogyan tudjuk áttörni, hogy a következő szintre jussunk.

Minden lépcsőfokon található egy plató, egy olyan pihenőterület, ami kiesik a fő lépcsősor síkjából. Ezen a területen nincsenek akadályok, se korlátok. A felfelé kapaszkodó ember itt megpihenhet – vagy akár örökre itt is ragadhat. Ezeken a területeken néha szörnyű, máskor gyönyörű, néha mindkettőt magába foglaló élményekben van részünk. Azonban legyen szép vagy rút, a látvány mindig csábító. Valójában a pihenőszakaszok teli vannak kisértéssel, amelyek megpróbálnak csapdába ejteni. Bármit is lássunk ezeken a területeken, bármilyen hatással legyen is ránk, mindig könnyebb itt időzni, mint továbblépni a következő lépcsőfokra.

Keresésünket a lépcső alján kezdjük és próbálunk választ találni az emberi alapkérdésekre: Miért vagyok itt? Mi az élet értelme?

Azok, akik már megtették előttünk ezt az utat, valamiféle általános leírást talán tudnak adni, hogy mire is számíthatunk ez egyes lépcsőkön, milyen csábítások várnak ránk és mennyire nehéz lesz továbblépni a következő szintre. Azonban arra senki nem készíthet fel, hogy pontosan mit találunk majd, ha odaérünk, és hogyan fogunk minderre reagálni. Minden útkereső más és más. Csak annyit tudhatunk biztosan, hogy huszonkét lépcsőfok magasodik előttünk, és célunk eléréséhez végig kell menni mindegyiken. Ha korábban megállunk, még akkor is megtalálhatjuk, amit keresünk, de az igazi válaszokhoz így soha nem fogunk hozzáférni.

Minden spirituális megvilágosodáshoz vezető útnak megvannak a maga veszélyei, és ez alól a tarot sem kivétel. Lesznek kétségbeesett időszakaink, amikor úgy érezzük, képtelenek vagyunk végigcsinálni, és szeretnénk végre abbahagyni ezt az egészet. Azonban ha rendületlenül kitartunk, végül olyan hatalmas előnyre tehetünk szert, ami a továbbiakban majd minket szolgál.

Minden lépésnél látni fogjuk, hogy a sikerhez vezető tulajdonságok bennünk vannak. A tarot nem adhatja meg ezeket nekünk és nincs is szükségünk rá. Amire szükségünk van, az ott van bennünk, ahogy mindig is ott volt. A tarot csupán abban segíthet, hogy felszínre hozzuk ezt a rejtett erőt, amelyet munkába fogva betölthetjük a nekünk szánt legnagyszerűbb sorsot.